POČITNIŠKO VARSTVO

za otroke od 6. do 12. let

POČITNIŠKO VARSTVO

5-dnevni program z poučno-zabavnimi vsebinami

POČITNIŠKO VARSTVO

trije poletni termini in en jesenski termin

Počitniško varstvo v garaži 2024

Zavod BETA organizira program počitniškega varstva v Ajdovščini.

Pripravljen program temelji na inovativnemu prenosu znanja in dediščine na ustvarjalen ter igriv način.

Prilagojen ciljni skupini osnovnošolskih otrok od 6. do 12. leta starosti, omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa v naravi ter z veliko izkustvenega izražanja otroke motivira za kreativno ustvarjanje in nezavedno učenje.

POLETNI TERMINI JESENSKI TERMIN
I:1.7. – 5.7. 2024 I: 28.10. – 30.10. 2024
II: 8.7. – 12.7. 2024
III: 19.8. – 23.8. 2024

Program počitniškega varstva v Garaži je namenjen varstvu učencev nižjih razredov osnovnih šol v času počitnic.

V 5-dnevnem programu se prepletajo vsebine kulturne in tehniške dediščine, ustvarjalnost, lokalne značilnosti ter tehnične in naravoslovne vsebine. Program vključuje tudi prehrano za udeležence (zajtrk, dopoldanska malica, kosilo in popoldanska malica).

Prihod v Garažo (Vilharjeva ulica 20q) med 6.30 in 8.00, odhod med 15.30 in 17.00.

Pohitite s prijavo, ker je število mest omejeno!

PRIJAVNICA


ULIČNE DELAVNICE NA TELEVIZIJI

Ulične delavnice so se leta 2021 predstavile tudi na televiziji v oddaji 24 ur.

Pretekla počitniška varstva

POLETNE ULIČNE DELAVNICE 2023

Izvedli smo prva dva termina poletnega počitniškega varstva Ulične delavnice v Garaži v mesecu juliju. Otroci so v 5-dnevnem programu spoznali različne tehnične in naravoslovne vsebine.

Delavnice smo pričeli s spoznavanjem industrijske dediščine mesta Ajdovščina s pomočjo Muzeja na prostem, ki nudi zanimive informacije o industriji, ki je nekoč delovala na različnih območjih ob Hublju. Na sprehodu po Učni poti so spoznavali značilne rastlinske vrste, ki rastejo na območju ter si ogledali izvir reke Hubelj; uspelo nam je priti tudi do razgledne točke nad izvirom, kjer se je razprl čudovit pogled na Ajdovščino. V sklopu spoznavanja naravnih značilnosti smo zopet obiskali Ribiško družino Ajdovščina in si ogledali ribogojnico soških postrvi.

V sklopu tehničnih delavnic so si otroci pod mentorstvom Vasja Černica tekom tedna izdelali ptičjo krmilnico, okrasno blazino, fliper za frnikulo, si spletli svojo košarico Zgodbe z vipavske, tkali, zašili blazinico s sivko, izdelali lovilec sanj ter s tehniko marble pobarvali reciklirane stekleničke. Ob teh delavnicah so osvojili veščine vijačenja, brušenja ter barvanja. Uporabili so materiale, ki so večinoma reciklirali, prav zato, da se mlade spodbudi k ponovni uporabi ali nadgradnji izdelkov, odpadnih kosov in ostankov.

Med mladimi je vedno bolj priljubljena igra za možgane – šah. Tako so otroci pod mentorstvom gospoda Davida iz Šahovskega društva Čaven igro spoznali ter odigrali nekaj partij kar na Lavričevem trgu.

Z Lavričevo knjižnico Ajdovščina smo se podali po Lokarjevi poti in odkrivali čudovite kotičke ob Lokavščku. Z reševanjem kviza med potjo so otroci odkrivali zanimive drobce iz življenja Danila Lokarja pa tudi drugih ajdovskih veljakov. Spoznali so tudi osnove Braillove pisave ter s pomočjo twista pisali besede.

Skozi celoten program ni manjkalo igre – v Garaži smo izdelali kar nekaj družabnih iger (štrbunk, človek ne jezi se, žogice, katapult, križci krožci, volklca, šapana ali mlin, dama…). A ob preteklih visokih temperaturah je bil najbolj oblegan pršilnik vode na vrtu, skozi katerega je potekal start poligona vodnih iger.

Za donacijo prehrambnih izdelkov in sokov se najlepše zahvaljujemo lokalnim podjetjem: pekarna Dijari, pekarna Ajdovščina, Leone Ice cream, Fructal, Mlinotest, Milka.

JESENSKE ULIČNE DELAVNICE 2023

Izvedli smo še zadnji letošnji termin počitniškega varstva Ulične delavnice v Garaži  med jesenskimi počitnicami 2023. Otroci so v 3-dnevnem programu spoznali različne tehnične in naravoslovne vsebine.

Delavnice smo pričeli s poznavanjem poganskega praznika Noč čarovnic. Prva na vrsto je prišla kuharska delavnica. Najprej smo zamesili maso za piškote. Piškoti so dobili oblike v stilu helloween: netopirji, duhci, metle in pa mumije (hrenovke v testu). Čas, ko so se piškoti pekli smo izkoristili za izdelavo čarovniškega klobuka. Otroci so motorične veščine vadili z izrezovanjem delov klobuka po v naprej pripravljenem kroju, mentorica pa je klobuk zašila na šiviljsko mašino. Med delavnicami je potekalo veliko igre (šah, lego robotika, igre za možgane,…). Za kosilo so otroci skupaj zamesili testo za pico, nato pa so si jo izdelali vsak sam.

Sledile so tehniške delavnice izdelovanja bučk in vazic iz betona. Otroci so s pomočjo mentorja Vasje Černica zamešali beton ter ga vlivali v nogavice brez para in lončke, ki so odložili svojemu prvotnemu namenu. Pustili smo jih na bnku, da so se čez praznike posušili in strdili. V naslednjih dneh smo odstranili nogavice ter lončke, betonske vaze okrasili s češarki ter vse skupaj odeli v barve, tako, kot je pisan jesenski čas.

Deževno jesensko vreme drugega dne počitniškega varstva smo si popestrili s sprehodom iz Garaže do Pal, kjer so otroci v skladiščni hali občudovali gorilo, skulpturo iz kartona, delo Primoža Repiča (profesionalno se ukvarja z izdelavo zadrg in je vsestransko aktiven tudi na področju umetniško-tehničnega ustvarjanja z estetsko vrednostjo). Tekom sprehoda so v roke prijeli fotoaparat in škljocali motive, igrivo raziskovali okolico in gledali na Ajdovščino iz ustvarjalne perspektive. Motive, ki so jih zajeli, smo v Garaži natisnili in s posebnim lepilom prilepili na les. Pustili smo jih sušiti do drugega dne, ko smo odstranili papir, ter nanesli lak, da je fotografija na lesu res zaživela.

Dopoldan tretjega dne smo preživeli v Lavričevi knjižici v Ajdovščini kjer nam je umetnica Silva Karim predstavila kamišibaj, ter povedala dve pravljici. Nato so otroci pod mentorstvom knjižničarke Marije Bajec po skupinah ilustrirali kratke zgodbice in z njimi tudi nastopili.

Počitniško varstvo smo zaključi s pletenjem obeska za ključe ter barvanjem izdelkov iz betona.

Za donacijo prehrambnih izdelkov in sokov se najlepše zahvaljujemo lokalnim podjetjem: pekarna Kukaj, Fructal, Milka.

POLETNE ULIČNE DELAVNICE 2022

Letošnje Ulične delavnice so se v celoti odvijale v Garaži. Zato je bilo veliko delavnic tehnične narave pa vendar smo tudi v letošnjih terminih mesto Ajdovščina, njegovo okolico ter pomen kulturne dediščine mesta.

Da smo se pred vročim soncem zaščitili smo za spomin izdelali kape. Tiskarna Muri nam je pomaga natisniti logotip Uličnih delavnic, sami pa smo jo tekom tedna pobarvali v mavrične barve.

Znanje o Ajdovski industriji smo širili v Lokavcu pri podjetju Del Fabrro, ki se ukvarja s kovaštvom. Pokazali so nam izdelke, ki jih izdelujejo. Potep smo nadaljevali v kovaškem muzeju Kussa, kjer so nam predstavili kovaško obrt nekoč. Ob muzeju deluje KUD Štala, ki nas je navdušil nad najrazličnejšimi vrstami tolkal in bobnov.

Ob vrnitvi v Garažo smo se osvežili z pršilnikom in poligonom vodnih iger!

Prostor na Garažnem pultu smo izkoristili za zabavne znanstvene eksperimente. Pokali so baloni, jajca pa so ostala cela. Vsaj večina. V Garaži smo izdelovali tudi lesne posodice in tablice z imeni. Za na učno pot smo pripravili tudi lesne mlinčke.

Spoznali smo še eno učno pot po Ajdovskem polju. Postanek smo naredili na Centru za ravnanje z odpadki v Dolgi poljani. Izkoristili smo ga za ogled Kotička za ponovno uporabo, kjer odsluženi predmeti dobijo novo priložnost. Pod Napoleonovim mostom v Dolenjah smo osvežili utrujene noge ter preizkusili lesen mlinček.

Močno prisotna mlinarska in pekarska tradicija v Ajdovščini dobiva prostor v Rustjevi hiši na placu kot interaktivni muzej. Trenutno gradbišče je bilo obdano z razstavo fotografij in izrekov na temo kruha. Otroci so znali marsikaj povedati o njihovih družinskih navadah povezanih s kruhom. Ogledali smo si tudi prenovljeno Tržnico Ajdovščina ter si trajnostno vrečko pobarvali, porisali ter s poštemplirali.

Zadnji dan Uličnih delavnic smo s svojimi spretnimi rokami pomagali Lavričevi Knjižnici prebarvati dotrajano ograjo. Naše delo so nagradili s pravljico ter nagradno igro, katere zmagovalec je prejel majico knjižnice. Za zaključek delavnic smo postali pravi peki, ter spekli sladke ajdovske žemljice po prav posebnem receptu, ki smo ga zapisali v knjižico.

JESENSKE ULIČNE DELAVNICE 2022

MANJKA BESEDILO IN SLIKE

POLETNE ULIČNE DELAVNICE 2021

Delavnice so potekale predvsem na prostem, na različnih lokacijah, ki so bile povezane s temami dneva. Program poletnih Uličnih delavnic se je navezoval na poznavanje pomena kulturne dediščine mesta Ajdovščina.

Na potepu do Fužin so skozi slikovno igro Bingo na sprehodu otroci odgovarjali na zastavljena vprašanja (»Zakaj drevesa v Ajdovščini rastejo postrani?«) in v naravi poiskali fotografirane stavbe, drevesa in živali. Ribiška družina Ajdovščina nam je predstavila vrste rib, ki se nahajajo v lokalnih rekah Hublju in Vipavi. V tiskarni Muri so nam pokazali kako se pripravi sito za potisk majice s tehniko sitotiska. S to staro tehniko smo potiskali majice in nato s tie-dye tehniko mavrično obarvali majice z barvami za tekstil, ki nam jih je podarilo podjetje Europrint.

Uvod v spoznavanje Rimljanov se je pričel s skrivnostnim zemljevidom obzidja nekdanje Castre ad fluvium frigidum. Tako kot v rimskih časih je zajtrk potekal sede na tleh in ne za mizo, kruh se je trgalo z rokami. Na kruh se je mazal pristni rimski namaz iz sveže domače skute ter zelišč. Arhitekturna rešitev na novo prenovljenega Lavričevega trga je razkrila veliko podrobnosti iz življenja Rimljanov. Tako so otroci spoznali dolžino rimskega koraka, potek gradnje stavb ter kje v Ajdovščini so se Rimljani namakali v termah. Rimske štafetne igre so v otrocih vzbudile tekmovalni duh, ki jim je pomagal pri premagovanju motoričnih ovir, predvsem pri obvladovanju hoje s hoduljami. Drugi del spoznavanja Rimljanov je zajemal rimski izgled. Deklice so si iz različnih materialov pripravile naglavni venček, same so si oblikovale nakit ter sešile lente. Dečki so postali rimski vojaki zato so si sami izdelali čelado, oklep ter orožje iz kartona. Častni krog po rimskem forumu smo ovekovečili s skupinsko fotografijo ter televizijskim prispevkom novinarke Mateje Poljšak Čuk za Pop Tv – 24 ur Pri Vas.

Ena izmed delavnic, ki je požela največ navdušenja je bila zagotovo ježa kobile na Ranču Castor v Dolgi Poljani. Za nekatere izmed otrok je bila to nepozabna izkušnja, saj so tu prvič jahali kobilo. A preden so sedli na sedlo, so morali kobilo spoznati in jo pripraviti na ježo. Kobilo Stelo so počesali z različnimi krtačami, osedlali s podsedlnico ter sedlom in ji nadeli uzdo. S ponijem Pikotom se je odigralo prav posebno igro spomina.

Pomembnost čebel so otroci spoznavali pri čebelarki Sonji Petrlinski, ki je z nami delila njeno ljubezen do čebel in čebelarjenja. V panju med čebelami se je poiskalo matico, prejeli smo napotke kako se je potrebno vesti v bližini čebel, pomerili čebelarsko obleko ter bili prisotni pri procesu točenja medu.

Poletne termine uličnih delavnic smo zaokrožili s kulturno tematiko velikih Ajdovcev. V Lavričevi knjižnici so nam pripravili predstavitev pisateljev in pisateljic, ilustratork in športnih pionirjev. Nato so se otroci pomerili v kvizu, v katerem morali veljake prepoznati po njihovih dosežkih. Zadnjo kreativno izkustveno delavnico smo tako posvetili Milanu Klemenčiču. Izdelali preproste naprstne lutke.

Pri izvedbi so nam z donacijami pomagala podjetja, ki se jim najlepše zahvaljujemo: Mlinotest Živilska industrija d.d., Sadje zelenjava Šabani, Incom d.o.o., Pekarna Kukaj Sinaj Kukaj s.p., Liupka, Tekstina d.o.o., Europrint d.o.o., Monna Lisa, To je to – igre drugače, Svet metraž, Dar Koper, Redoljub, Unicolor sistem, Cvetličarna Lija in Trajnice Golob-Klančič.

JESENSKE ULIČNE DELAVNICE 2021

Jesenske Ulične delavnice so se pričele s sprehodom po Učni poti ob Hublju, kjer so otroci opazovali kako se narava spreminja in pripravlja na zimo. Značilnosti letnega časa se je ovekovečilo s fotografsko delavnico Fotosafari. To pomeni, da so otroci lovili trenutke spreminjajoče se narave v objektiv. Med sprehodom so nabirali jesensko listje, ki so ga kasneje z mentoricami iz društva POC odtisnili v glino.

Tipično Ajdovsko jesensko vreme je vetrovno, zato so otroci izdelovali zmaje, ki jih burja dvigne v nebo. Delavnica se je izvedla v Garaži, kjer je omogočeno tehniško ustvarjanje, saj je prostor opremljen s primernimi orodji. Sestava zmaja je zahtevala različne ročne spretnosti, tako od vezenja vozlov do šivanja. Pod vodstvom Petra iz Društva Modelarjev Ajdovščina so otroci izdelali ultra lahko letalce iz deprona.

Obiskala nas je tudi Manuela Urankar iz Zavoda Cirius in nam je predstavila vadbo, pri kateri se ob glasbi in določenemu ritmu s kuhalnico udarja po velikih žogah. Ulični žoga bend je tako aktiviral telo in možgane ter uril koncentracijo za zahtevnejše gibe. Hkrati pa so se otroci pri tej vadbi neizmerno zabavali. Za utrjevanje veščin osredotočenosti in vztrajnosti pa nam je Joško iz Šahovskega društva Čaven predstavil igro šah. Igra je koristna za razvoj otrok in postaja vse bol priljubljena med njimi, zato so se z navdušenjem preizkusili v partiji.

V letošnjem letu sta Ajdovski avtorici Julijana in Marija Božič izdali knjigo s pravljicami Zverinice iz roba gozda. To priložnost smo izkoristi za prebiranje pravljic in ogled razstave originalnih ilustracij v Lavričevi knjižnici. Za avtentično izkušnjo so si otroci iz papirja izdelali obrazne maske v obliki gozdnih živali. Ker je jesen zelo barvita so se otroci zopet podali na Fotosafari in iskali zanimive kadre jesensko obarvanega listja. Da bi si lahko pričarali čarobno jesenko vzdušje tudi doma so otroci obarvano listje nabrali ter iz njega in steklenih kozarcev izdelali laterne.

Zadnji dan Uličnih delavnic se je pričel z barvanjem ptičjih hišic, v katere se je obesilo ptičjo hrano, ki se je pripravila že prej. Ptičje hišice smo postavili  na različna mesta v Šturskem parku in se nato skrili in zlili z naravno okolico ter opazovali, če bo prišla kakšna ptica. Tako smo se v tretjem delu Fotosafarija pobližje poznali z načinom opazovanja in čakanja na fotografiranje ptic, ki se pridejo krmit. Na žalost nismo imeli sreče, da bi privabili ptice v krmilnice, smo pa opazili, da se na reki Hubelj zadržuje nekaj parov rac. Dan se je nadaljeval v duhu Noči čarovnic in sicer tako, da se je izdelalo pripomočke, ki jih čarovniki in čarovnice potrebujejo. Klobuk, plašč ter hišni ljubljenček netopir, ki je v sebi skrival sladko presenečenje. Izrezalo se je bučo strašljivko ter za popoldansko malico speklo mumije. Za zaključek so otroci mentorici preoblekli v mumije.

Pri izvedbi so nam z donacijami pomagala podjetja, ki se jim najlepše zahvaljujemo: Sadje zelenjava Šabani, Incom d.o.o., Pekarna Kukaj Sinaj Kukaj s.p., Neli-pek, Henkel Slovenija, Pavi dekor, Tosama.