POSTANI MENTOR V GARAŽI

predaj svoje znanje na mlajše generacije

POSTANI MENTOR V GARAŽI

ter motiviraj in navdihuj mlade

POSTANI MENTOR V GARAŽI

in izpopolni svoje notranje zadovoljstvo

MENTORSTVO V GARAŽI

Mentorstvo v Garaži je prostovoljno, program pa za učence in dijake brezplačen. Ciljna skupina otrok in mladih se mentorju dodeli glede na starost in interes. Skupina se srečuje praviloma enkrat na teden, po približno dve uri, v popoldanskem času ali po dogovoru med vikendom.

Priključite se lahko programom:

 • Mentorski program Garaža je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda osnove šole ter dijakom srednjih šol – napredno znanje.
 • Garažni krožek je namenjen otrokom 4., 5. in 6. razreda osnovne šole – osvajanje osnov.
 • Izvedete lahko različne zanimive kretivnotehnične ali znanstvene delavnice različnih tematik, vodite lahko razprave o različnih aktualnih temah, ki so primerne za mlade (15 – 29 let) ter zainteresirano širšo javnost.


PODROČJA

MENTORSTVO V GARAŽI

Mentorstvo je proces, v katerem izkušenjsko bogat posameznik pomaga mlajšemu pri njegovem razvoju in napredku ter proces usmerjanja in vodenja mladega neizkušenega človeka z nasveti in pojasnili.

Mentorji in mentorice igrajo ključno vlogo pri kvalitetni izvedbi programa, pri motiviranju in navdihovanju učencev ter dijakov z veseljem do tehnike.

LEPO JE BITI MENTOR

Mentor je oseba, ki je vredna zaupanja in ki podpira, vodi in svetuje ter prenaša svoje zanje in spretnosti na manj izkušenega posameznika.

Biti dober mentor ni samoumevno – potrebno je veliko predanosti, želje in veselja do dela z otroki na eni strani in usposobljenosti, izobraženosti in kvalificiranosti na drugi strani.

POSTANI MENTOR V GARAŽI

Bistvo mentorstva v Garaži je učenje praktične narave, torej učenje skozi dejanske projekte. Projekti zajemajo neformalni proces učenja, ki med samim izvajanjem poteka nezavedno.

Skozi proces mentorstva, se izpopolnjujejo tako mentor kot tudi učenci, zato se prijavi in postani prostovoljni mentor v Garaži!

PREDSTAVITEV MENTORJEV

Jan Likar

Jan Likar

Računalničar

Mentor sem zato...

… ker si želim doprinesti k razvoju računalniške panoge v ajdovski občini in ker želim novim generacijam omogočati nekaj, kar sem si v srednješolskih letih tudi sam želel, pa nisem imel na voljo.

Na katerih področjih nudite mentorstvo, kakšnega dijaka za delo z njim iščete ipd – do pol strani

Tudi v prihodnjem letu nameravam voditi delavnico razvoja spletnih aplikacij, ki je namenjena zlasti dijakom, smo pa veseli vsakogar, ki bi ga stvar utegnila zanimati. Cilj delavnice je z realističnim projektom orisati vsa znanja, ki so potrebna za prve samostojne korake v svetu razvoja tovrstnih aplikacij.

Mentorstvo nudim vsem, ki jih zanima programiranje, postavljanje spletnih strani, zasnova računalniških sistemov v oblaku in konfiguracija ter administracija strežnikov.

Poleg naštetega, imam nekaj izkušenj tudi z digitalno elektroniko in programiranjem mikrokrmilnikov Arduino.

Anže Žibrik

Anže Žibrik

Diplomirani inženir strojništva, Zagonski inženir za sisteme v hidroenergetiki

Mentor za kompleksnejše projekte

Za ustanovitev in mentoriranje v Garaži sem se odločil, da bi spodbujal mlade k uresničevanju idej in jim s tem povečal zanimanje in navdušenje na področju tehnologije.

Zainteresiranim in prijavljenim z idejami bi rad pomagal in skupaj z njimi sodeloval pri uresničitvi projektov na področjih:

 • Letalstvo
 • Raketne tehnologije
 • Elektroproizvodnja
 • Shranjevanje energije
 • Motorji (MNZ, elektromotorji, alternativni pogoni)
 • Rudarstvo
 • Orožarstvo
 • Prenosti toplote in električne energije
 • Alternativne tehnologije za zmanjšanje vpliva na okolje in reciklaža odpadkov

Od kandidatov bi želel navdušenje in vsaj nekaj osnovnega predznanja na področju projekta, ki ga predlagajo. Naprej pa inovativnost, samoiniciativnost, pripravljenost in resnost za delo.

Predvsem si želim dela z malo starejšimi, srednja šola ali več, da se zadeve tudi razvija in je lahko projekt malce kompleksnejši in tako z njim rastem tudi jaz.

Mitja Stepančič

Mitja Stepančič

Diplomirani Inženir računalništva in informatike, Vodja projekta

Multipraktični mentor

Ker tudi v prostem času rad ustvarjam različne stvari in rad delim svoje znanje. Kot mentor vračam družbi nazaj, kar sem prejel od nje.

Sem univerzalec, vem veliko o veliko stvareh. Kot mentor vam lahko pomagam, da skupaj razvijemo idejo , nadgradimo, napravimo prototip in tudi začnemo tržiti.

Sodelovanje izključno z dijaki ali študenti. Skupina 1-2 udeleženca.

Meta Krašna

Meta Krašna

magistrica profesorica poučevanja matematike in tehnike, Učiteljica matematike in tehnike

Mentorica, ki navdušuje otroke

Trenutno poučujem tehniko in tehnologijo na Osnovni šoli Šturje.

Garaži sem se pridružila konec poletja 2022, s predstavitvijo Lego WeDo-ja na delavnici, potem pa smo pričeli s sobotnim krožkom za osnovnošolce.

Ker so to pretežno učenci od 5. do 8. razreda, se učimo nekaj matematike, 3D risanja, osnov elektrike itd., znanje pa tudi že nadgrajujemo in ga uporabljamo v praksi.

Lepo je videti otroke, ki se zanimajo za take teme in so navdušeni, ko vidijo rezultate. Prav zato sem tudi se pridružila Garaži.

Za sodelovanje ne iščem dijaka/dijakov, ker mislim, da njihovo zanimanje prekaša moje znanje (vsaj na nekaterih področjih).

Timotej Lemut

Timotej Lemut

Magister fizike, doktorski študent in mladi raziskovalec na FMF UL

Radovednost je mati iznajdljivosti, nuja brezplodnih trikov

Nudim mentorstvo na področjih matematike, fizike in računalništva oziroma na presečišču le-teh. V poštev pridejo čisto vse starostne skupine in nivoji predznanja, če le pokažete iskreno zanimanje in pripravljenost za raziskovanje.

Pretekli projekti:
– programiranje računalniških igric (FPV 3D game development v okolju Unity),
– mikroskopsko modeliranje magnetizma (simulacije Isingovega modela) in
– matematične aktivnosti v sklopu Garažnega krožka (problemi iz geometrije, ki ne zahtevajo matematičnega predznanja).

V prihodnje bi z veseljem delal na projektih kot so:
– algoritmično trgovanje
– podatkovna analiza
– simulacije fizikalnih sistemov (kvantno ali klasično)
– kriptografija
– kvantno računalništvo
– prehitevanje učnega načrta (teme iz višje matematike za osnovnošolce/dijake)

Seveda pa sem odprt za kakršnokoli idejo, z veseljem se povežem tudi z ostalimi mentorji in sodelujem na skupnem kompleksnejšem projektu. Če ste v dvomih pišite, z veseljem se srečam tudi v živo. Se vidimo v Garaži!

Darjo Uršič

Darjo Uršič

magister inženir elektrotehnike, Mladi raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko

Dobro se z dobrim vrača

Pomoč nudim predvsem na področju elektronike ter dam priložnost vsakemu, ki kaže sijaj v očeh in kanček samoiniciativnosti.

Janez Mivšek

Janez Mivšek

inženir elektrotehnike, informatik/podjetnik v lastnem podjetju

Na mladih svet stoji

Imam 10-letno hčerko, ki jo zanima tudi tehnika, in se mi je zdelo, da bi lahko svoja znanja in izkušnje posredoval tudi ostalim mladim.

Moja področja mentorjiranja zajemajo: načrtovanje in izdelovanje elektronskih vezij, programiranje ‘vloženih’ sistemov ala Arduino in Raspberry Pi, računalniška omrežja, internet.

Kot mentor lahko sodelujem ‘interdisciplinarno’ z mentorji na različnih področjih.

Blaž Kete

Blaž Kete

dijak 3. letnika strojne šole v Postojni

Pomembno je veselje do tehnologije

Garaži sem se priključil, ker bi rad predal znanje in veselje do tehnologije in strojništva še drugim ljudem, ki jih zanimajo stvari, ki jih počnem – hkrati pa v  Garaži tudi sam pridobivam različne spretnosti.

Mentorstvo nudim na področjih 3D tiska, modeliranja, laserskega rezanja ter graviranja pa tudi kakšnih drugih majših drobnarij.

Z odprtimi rokami sprejmem vsakega, ki je žejen tehničnega znanja in bi rad pridobil izkušnje z omenjenimi stvarmi.

Patrik Vidic

Patrik Vidic

Gimnazijski maturant; skladiščnik/viličarist

Najpomembnejši je prenos znanja

Mentor sem postal, da bi prenesel čim več svojega znanja na mlajše in se hkrati tudi od njih kaj naučil.